Glosar termeni tehnici folositi, Centrale IP, Centrale Telefonice Asterisk, centrale VoIP, Telefonie Internet, Solutii VoIP, IP-PBX
centrale ip Contact

Centrale IP

comunica eficient si ieftin

centrala telefonica voip asterisk

join our mailing list

Vicidial Predictive Dialing

Specificatii Asterisk

Oferta centrale IP-PBX

Termenii din telefonia IP, desi uzual folositi de specialisti, pot ramane neintelesi pentru utilizator. Cuvinte ca: IP-PBX, VoIP, PSTN, Softswitch sau SIP sunt numai cateva exemple.

Evolutie inseamna cunoasere

Singura bariera in intelegerea avatajelor tehnologiei IP-PBX raman conceptele si terminologia implicate. De aceea am alcatuit un scurt glosar pentru termenii tehnici folositi.

Termen Definitie
ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line, este o varianta a DSL, o tehnologie de comunicatii de date care permite transferuri rapide de date peste liniile telefonice de cupru. Pentru acest lucru foloseste frecvente inalte, ce nu sunt folosite de spectru de voce.Folosind un splitter sau un micro-filtru se pot folosi ambele servicii pe o linie telefonica: apeluri de voce si o conexiune broadband. Deosebirea fata de celelalte tehnolgii DSL este asimetria: viteza de transfer de download este mai mare decat cea pe upload.
Asterisk Implementare Open-Source a unui sistem de tip PBX. Permite unui numar de telefoane atasat sa initieze apeluri si sa se conecteze la alte servicii de telefonie, inclusiv cele PSTN
Broadband Reprezinta in telecomunciatii o metoda de semnalizare care foloseste o plaja larga de frecvente impartite in mai multe canale. Este un termen relativ care isi shimba insemnatatea in functie de context. Cea mai utilizata semnificatie este aceea de conexiune de banda larga ce foloste multiplexare si canale multiple pentru a obtine rate de transfer ridicate.
click2call Este un serviciu web care care permite realizarea unui apel telefonic intre vizitatorul unei pagini web si detinatorul acesteia prin simpla introducere a numarului de telefon si apasarea butonului "click2call". Spre exemplu, daca vrei sa comanzi o pizza, nu mai trebuie sa suni pizzeria sau comanzi pe site: pur si simplu introduci numarul tau de mobil pe site-ul pizzeriei si apesi click2call, iar in cateva secunde vei fi sunat de catre pizzerie in mod automat.
CRM Customer Relationship Management, platforma software care modeleaza relatiile unei copmanii cu clientii. Include operarea, stocarea si analiza informatiilor implicate. Centralele IP, fiind solutii Open Source, pot fi foarte usor integrate cu platformele CRM existente.
GSM Global System for Mobile communications, este cel mai popular standard pentru telefoanele mobile. Folosind dispozitive speciale, Centralele IP pot comuta apeluri GSM.
IP-PBX Numite si Softswitch-uri sau Centrale IP, reprezinta platoforme IP capabile sa furnizeze servicii de voce. Ofera atat functionalitatile unei centrale PBX clasica, cat si servicii noi, specifice retelelor si serviciilor IP.
IP Internet Protocol, reprezinta un protocol de tip data-oriented, folosit pentru a transmite date peste o retea bazata pe schimbul de pachete.
PSTN Public Switched Telephone Network , reprezinta retea de telefonie bazata pe comutatie de circuite (ciruit-switched telephone network), in acelasi fel in care Internet-ul reprezinta reteaua IP bazata pe schimbul de pachete. La inceput o retea de linii analogice, in prezent PSTN este aproape integral digitala si include atat telefoane mobile cat si telefoane fixe.
Softswitch Comutarea apelurilor in centralele traditioanele a fost implementata hardware, direct in echipament. Noutatea adusa de centralele softswitch este ca pot cumota apeluri in nivelul software, folosind platforme obisnuite pentru nivelul hardware. Au fost astfel depasite limitarile impuse de arhitecturile hardware dedicate si s-a adus un plus de scalabilitate si flexibilitate.
VoIP Voice over Internet Protocol reprezinta rutarea apelurilor de voce peste Internet, folosind orice retea de tip IP. Mai este cunoscut ca Telefionie IP sau Telefonie Internet.
Glosar termeni tehnici folositi, Centrale IP, Centrale Telefonice Asterisk, centrale VoIP, Telefonie Internet, Solutii VoIP, IP-PBX